Můj toplist kvalitních tequil

ve vyhledávači Heureka

Tequily můžeme dělit několika způsoby.
Všeobecné dělení tequil je dle kategorií blanco/silver, reposado/zlatá a aňejo. Ještě jsou joven a extra aňejo, ale s těmi se na českém trhu téměř nepotkáte.

Já osobně dělím tequily dle kvality:

lv.0 – Lihoviny s příchutí tequily To je nějaká levná lihovina (nebo vodka?) s příměsí tequila dochudovadla. Znáte rumovou tříšť do pečiva? Tak něco podobného.
lv.1 – Tequily (říznutá) tyto obsahující alespoň 51% cukrů z Modré agáve, zbytek jsou levné cukry, aby získali na kvantitě.
lv.2 – 100% agáve tequily – obsahují cukry pouze z Modré agáve. Konečně něco, čemu se dá říkat pravá tequila. Ale průmyslově bývá manipulována příměsi, éčky a abocanty, aby byla chuť, barva a vůně konzistentní. Ale pro start asi dobrý.
lv.3 – 100% agáve tequily bez aditiv – čistá a kvalitní tequila neobsahující žádný mellowing, který by ovlivnil přirozenou chuť, vůni ani vzhled a proto se může každá šarže lišit. Má to podobné kouzlo jako třeba ročníky u vína.

Bonus: na spodku stránky byste měli najít můj top výběr mezcalů a dalších agávovic na českém trhu.

RYCHLÁ NAVIGACE:

Kategorie:

Styly:

100% AGÁVE TEQUILY BEZ ADITIV

Autentická tequila jak ve slavných začátcích. Dobývá západní svět a my se taky jednou dočkáme. Nebo budeme nadčasoví? To je na vás…
Každopádně tequily bez aditiv a příměsí poskytují čistou a komplexní chuť agáve. Skládá se ze svaté trojice: vody, agáve a kvasnic. Každá šarže může chutnat, vonět a vypadat rozlišně. Díky úrodě nebo sud od sudu. A to je dobře!

Kvalitní dárek, lahodná na samotné popíjení, bez bolehlavu. Podává se ve whiskových nebo rumových skleničkách:

  • Blanco (lahvuje se hned po destilaci, nebo se „odvětrává“ až 2 měsíce)
dulcevida-blanco
CODIGO1530-BLANCO
volcan-blanco
ocho-reposado-NENI
pasote-blanco
el-tequileno
don-abraham
villalobos-blanco-NENI
arette-blanco
arquitecto
ocho-blanco-NENI

  • Reposado (odpočívá v sudech 2-12 měsíců)
arette-reposado
dulcevida-reposado
volcan-reposado
codigo1530-reposado
volcanxa-krabice
patron-ElAlto
pasote-reposado
la-gritona
chinaco
volcanxa-holy
el-tequileno
patron

  • Aňejo (zraje v sudech 1-3 roky)
pasote-anejo
patron
chinaco-anejo
el-tequileno
arette-anejo

  • Extra aňejo – XA (dlouhé staření v sudech 3-X let)
arette-XA
villalobos-reposado-NENÍ
tears-anejo
mijenta-blanco-NENÍ

Jiné styly tequil

(tequila není jen o stříbrné a zlaté. Umí se lišit i jinak…)

  • Cristalino (tequila přefiltrovaná přes aktivní uhlí = s nadsázkou „holčičí pití“)
volcan-cristalino
cava-de-oro
contraluz-cristalino
el-mayor
eltequileno

  • Rosa/Rosé (tequila v sudech po víně)
aman-rosa-NENI

  • Ahumado (zakouřená tequila. Tvrdí, že je to vařením. #konspirace)
rooster-ahumado-NENI

  • Infůzovaná (již vypálená tequila se ještě s něčím „vypláchne“, aby dodala na originalitě)
curado-espadin
cupreata
curado-blue

  • Likéry (do blanco tequily se přidaly extrakty na změnu chuti)
cazcabel-honey
cazcabel-coco

Další 100% agáve tequily

Dobré do koktejlů. 100% agáve neznamená, že jsou bez aditiv. To znamená, že při kvašení agáve šťáva nebyla ničím ředěna. Ať už levnými cukry nebo jinou šťávou. Aditiva se přidávají až po destilaci.
Zmiňuji tyto značky, protože už jsou na našem trhu už profláknutý a taky jako alternativa cena/výkon. Ať můžete porovnat jestli to ta kvalita za tu cenu stojí.

agustin-blanco
topanito-blanco
altos-reposado
centinela-anejo
Cuervo-Reserva-XA
corralejo-repo
cofradia-anejo
lokita-blanco
cofradia-reposado
MiCampo-repo
cobalto-reposado
trestonos-reposado
padrecito
excellia-anejo-NENÍ
cobalto-blanco
cabrito-reposado
topanito-reposado
cenote-anejo
mayor-anejo
acdc-reposado-NENÍ
mexicana-blanco-NENI
  • Značky, které jsou vytuněné éčky, standardizované a chutnají jako bonbóny
teremana-blanco
padreazul-blanco-mini
casamigos-anejo
donjulio-blanco
ahatoro-reposado
teremana-anejo
casamigos-blanco
1800-anejo

Pokud vás zajímá víc info než jen, které tequilyse dobře pijí, tak se koukněte na stránku o Agave sklípku v Olomouci zde.

MEZCAL & SOTOL

Mezcal, pečená agávovice, která láká do světa tequil whiskaře, kteří upřednostňují zakouřenost. U mezcalu můžete najít více variant použitých agáví – Cuishe, Tobala, Tepeztate, Madrecuishe a další.
Sotol sice není „agávovice“, ale kvůli způsobu zpracování se do této rodiny rád adoptuje. Je to takový mexický gin.

ReyCampero
herenciasanchez
vago-jarquin
delmaquey
bacanora-NENI
vago-aquilino
bruxo
sancosme
planta-joven
400conejos
lossiete
PlantaSanta-anejo
perro
Nocheluna-sotol-NENÍ
Trascendente

Heuréka zrovna nenabízí žádný eshopy se sotolem, které bych mohl sdílet.